Sensei Mikao Usui is de ontdekker van Reiki Hij werd geboren op 15 augustus 1865 in het dorpje Yago in Yamagata-district in het Gifu-prefectuur (nabij Nagoya) in Zuid Japan. Hij is de ontdekker en grondlegger van Reiki, de (zelf)genezende methode die bekend staat als Reiki. Tevens is hij de oprichter van de Usui Reiki Ryōhō; een stichting die de principes van de Reiki geneeswijze doorgeeft. 

De nalatenschap van Sensei Mikao Usui. Sensei Usui is, door het ontbreken van een eenduidige versie van zijn precieze levensloop, een schier mythologische figuur. Enkele hoofdpunten uit zijn levensloop komen in de uiteenlopende versies echter steeds terug.

Welke versie van de geschiedenis juist is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Wat we wel zeker weten, is dat Sensei Mikao Usui het mogelijk heeft gemaakt, dat Reiki voor ieder mens toegankelijk is. Door Reiki-opleiding kan iedereen Reiki in de praktijk brengen door zowel zichzelf, als anderen te behandelen. Wanneer men de Reiki-opleiding volledig heeft afgerond, kan men anderen in Reiki opleiden en begeleiden.

Op deze wijze blijven wij deze nalatenschap doorgeven.

Op 9 maart 1926 is, na een werkzaam leven van onderzoek en studie, mensen behandelen en mensen opleiden, Sensei Mikao Usui overleden aan een beroerte. Hij werd begraven op een begraafplaats in het Suganami district van Tokio. Het graf ligt op de begraafplaats naast of bij de Saiho-ji Tempel in Tokio.

In 1927 werd door de Reikvereniging Usui Reiki Ryōhō (betekent letterlijk: Usui Spirituele Energie Heelwordingsmethode) bij zijn graf een gedenksteen geplaatst. Sensei Usui heeft naar Japanse begrippen een relatief grote grafplaats. Direct naast zijn graf staat een zeer grote gedenksteen.

Gedenksteen ( foto ©Jaap Pol)

In Japanse kanjis staat op de gedenksteen o.a. het volgende vermeld: Iemand die met toewijding studeert en met bezieling werkt om lichaam en geest te versterken en een beter mens te worden, wordt ‘een man van grote geest' genoemd. Mensen die deze grote geest gebruiken ten bate van het welzijn van de maatschappij, dat wil zeggen het juiste pad wijzen om het goede te doen, worden "leraren" genoemd. Sensei Usui was zo'n leraar.

Tijdens zijn leven kwamen talloze mensen naar hem toe voor genezing en om Reiki te leren. Hij heeft meer dan tweeduizend 2000 mensen opgeleid in Reiki en hij wijdde zestien leerlingen in tot Reiki Master (waaronder Chujiro Hayashi). Meer dan tweeduizend mensen leerde hij Reiki.

Mikao Usui stelde voor zichzelf en zijn studenten vijf leefregels/ principes (in het Japans "Gokai”genoemd) op. Elke dag zowel ’s ochtends als ’s avonds worden deze regels terwijl men zit of staat in de Gassho-houding (Namastehouding) hardop of in gedachte drie keer achter elkaar gezegd en sommige Reiki-beoefenaars zingen de principes.

Japanse tekst van de leefregels


Kyo dake wa 
Ikaruna 
Shinpai suna 
Kansha shite 
Gyo o hage me 
Hito ni shinsetsu ni 

Fonetische uitspraak


K(i)joe daakewa 
Iekároena 
Sjienpàj soena 
Kànsjastee 
Ieoo Haagemi 
(H)itoon(i) sjíénsetsoeni 

Er zijn vele vertalingen in omloop van de leefregels, een hiervan staat hieronder vermeld.


Juist vandaag
Maak ik mij niet boos
Maak ik mij geen zorgen
Ben ik dankbaar voor alles wat ik heb
  Neem ik mijn verantwoordelijkheid

Ben ik vriendelijk voor alles wat leeft